Bij vragen, neem contact op via de gegevens genoemd onder Organisatie.

Houding en zit- de sleutel tot succes (Opleiding)

woensdag 4 oktober 2023 16:00 - woensdag 25 oktober 2023 21:30
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Inschrijving mogelijk vanaf 15-5-2023
Inschrijven voor 4-10-2023
Locatie
Adres Aeres Training Centre Barneveld
Postbus 331
3770 AH BARNEVELD
Telefoon +31880206123
E-mail functioneelbeheer@knhs.nl
Website www.aerestrainerscentre.nl/barneveld
  • Aanvullende informatie
Deze bijscholing wordt georganiseerd door Aeres Trainingscentre Barneveld. Voor vragen kunt u direct contact opnemen met de organisator.
Voor deze bijscholing worden 35 theoriepunten toegekend aan KNHS instructeur licentiehouders op de overige kwalificatie.

Programma:


Als je optimale communicatie met je paard wilt hebben, is jouw contact met de paardenrug essentieel. Maar om het juiste contact te kunnen leggen moet je eerst je eigen lichaam leren kennen en het lichaam van je paard. Kennis van biomechanica is daarom een belangrijk onderdeel van deze cursus. Biomechanica is het bestuderen van bewegingen van levende wezens. Hoe beweegt een mens en waarom? En hoe beweegt een paard en waarom? En hoe beïnvloeden ze elkaar? Om dit zo goed mogelijk inzichtelijk te maken, gebruiken we ‘Correct Seat S(t)imulator’: Joker en de ‘Balance Coach’.

Dankzij deze kennis kun je een inefficiënte houding en/of beweging herkennen en oplossen. Voor het ontwikkelen van een goede harmonie tussen jou en je paard is het van belang jezelf en je paard niet te overbelasten en altijd oog te hebben voor de fysieke gezondheid en het welzijn van je paard. Hoe je zit, is hoe je inwerkt op je paard. Hoe meer je leert van al deze facetten, hoe boeiender je het samenspel tussen ruiter en paard zult ervaren. Na deze cursus zijn rijden en lesgeven nooit meer hetzelfde!

Voor wie?
Ben jij als ruiter of instructeur op zoek naar een manier van rijden die zorgt voor minder blessures, pijn of ongemak bij je paard en bij jezelf? Wil je beter presteren en meer plezier hebben met paarden? Kennis van biomechanica zorgt voor 'duurzaamheid'. Voor meer begrip, voor betere oplossingen, en voor meer harmonie tussen ruiter en paard! Alle niveaus en alle disciplines zijn van harte welkom. Ook juryleden ontvangen wij met open armen.

Programma: Dag 1TheorieAan de hand van een PowerPointpresentatie en een theorie-reader voor de deelnemers.
Praktijk - Rijden
Aan de hand van de theorie worden de ruiters door elkaar geanalyseerd. In samenwerking met de docenten Roos Dyson en Barbara Faber wordt voor iedere ruiter een persoonlijk ontwikkelingsplan met betrekking tot het verbeteren van de zit en inwerking opgesteld. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van de paarden die op het Aeres Hippisch Centrum aanwezig zijn. Je hoeft niet zelf een paard mee te nemen. De opgedane kennis van de cursus kun je thuis toepassen op je eigen paard.

Dag 2Het zijaanzicht
Juiste opstapelingJuist spiergebruik Correct gebruik van scharnierpuntenFunctionele training met behulp van grondoefeningen voor de ruiters. Rijden in de praktijk. 

Dag 3Het achteraanzicht (links/rechts balans)Functionele training met behulp van grondoefeningen voor de ruiters
Rijden in de praktijk . Leerdoelen: Kennis over anatomie en biomechanica;Lichaamscontrole te paard;
Verkrijgen van meer kennis en inzicht om een betere ruiter en/of instructeur te worden; 
Kennis over, en inzicht in het herkennen en oplossen van ongunstige houdings- en bewegingspatronen van de ruiter;
Hoe kun je voor ruiter en paard op een 'gezonde', verantwoorde manier trainen?
Aanleren van juiste spiergebruik te paard; ontspanning door aanspanning;
Aanleren hoe je een paard volgt in de beweging, zodat het paard in zijn beweging niet gehinderd wordt door de ruiter;
Hoe verbeter je als ruiter de beweging van je paard?
Aanleren handigheid in de inwerking met je zit;
Verkrijgen van meer ruitergevoel; 
Verkrijgen van een betere samenwerking tussen ruiter en paard;
En wat als…?
Hoe om te gaan met pijn, stijfheid, kramp, spanning, bewegingsbeperking en blokkades?

Extra informatie
Roos Dyson en Barbara Faber hebben een methode ontwikkeld vanuit BIOMECHANICA, BEWEGINGSLEER EN GEDRAGSVERANDERING, waarin de zoektocht naar de optimale houding en zit systematisch wordt aangegaan, en wordt afgestemd op ieders lichaam. Door samenwerking met je studiegenoten leer je ook hoe je deze kennis kunt toepassen op jouw lesklanten.De zit is de basis van ieder vorm van inwerking van de ruiter op het paard. ‘Hoe je zit, is hoe je inwerkt.’ Zelfs topruiter Laurens van Lieren volgt regelmatig lessen bij Roos Dyson om de inwerking van zijn zit op zijn paarden steeds verder te verbeteren en te verfijnen. De laatste jaren komt op ieder niveau steeds meerbewustwording dat de manier van zitten en inwerken de basis van alles is. Roos noemt dit daarom ook wel ‘de basis van de basis’.
Waar Roos Dyson haar aandacht vooral richt op rij-technische verbeteringen bij paarden aan de hand van de zit en inwerking van de ruiter, zoomt Barbara Faber in op de (herstel)mogelijkheden van het ruiterlichaam.
De aanpak van Barbara bestaat uit het systematisch analyseren van houding en zit, het scheppen van lichamelijke voorwaarden, en het methodisch opbouwen van gunstigere beweeggewoontes. In haar werk staat een aantal zaken centraal: lichaamsbewustwording, gedragsverandering, zelfwerkzaamheid en bewegen in ketens. De basis van de gedragsverandering bereikt Barbara door de ruiter inzicht te geven in voorkeuren van het huidige beweeggedrag ten opzichte van het meest gunstige beweeggedrag.
De instructies volgen in logische, toepasbare stappen, zodat je uiteindelijk je houding en zit blijvend kunt verbeteren.De uitdaging is het steeds verder verfijnen van het lichaamsgevoel waardoor ruiter en paard meer en meer een eenheid worden.
Roos en Barbara vormen de ideale combinatie om vanuit dit doel hun kennis gezamenlijk over te brengen.
Door de verfrissende inzichten van deze nieuwe methode wordt de cursist absoluut een betere ruiter en/of instructeur. Rij-technische problemen kunnen worden begrepen en opgelost, op een eerlijke en duurzame manier. Als je eigen lichaam goed functioneert, dan zijn hulpteugels niet meer nodig.  De opgedane kennis en vaardigheden vergroten de harmonie en het plezier bij ruiter en paard.

Correct Seat S(t)imulator: Joker.
Tijdens de cursus krijg je zitlessen met behulp van de Correct Seat S(t)imulator, oftewel Joker. Door een constructie van veren die je zelf in beweging zet, kun je stappen, draven en galopperen. Je moet genoeg balans hebben en jezelf heel bewust zijn van je eigen bewegingen.
Door de constructie van de veren komen ook scheefheden van de ruiter duidelijk tot uiting. Zo leer je om je paard optimaal te volgen, zodat hij nergens gehinderd wordt in zijn balans, lichaamsgebruik en beweging. Dit is een belangrijke basisvoorwaarde, maar een kunst op zich!
Als ruiter voel je op ‘Joker’ duidelijk het verschil wanneer je jezelf corrigeert. Is je zit nog niet helemaal voor elkaar, dan lijkt het er niet op - letterlijk. Maar doe je het goed, dan geeft ‘Joker’ je het gevoel dat je op een echt paard zit. ‘Joker’ heeft op alle verschillende ruiterniveaus al voor heel veel mooie eye-openers gezorgd. Hij is erg geduldig en heel erg braaf, maar super consequent!

Balance Coach:
De Balance Coach is een van sensoren voorzien zadel, dat via een USB kabel of draadloze verbinding wordt verbonden met een laptop of PC.Via het beeldscherm krijgt de ruiter visuele feedback over de uitgevoerde bewegingen van bekken en lage rug.
Door deze biofeedback kan de oefentherapeut mobiliteit, stabiliteit en voorkeuren van de rug meten en kan de ruiter efficiënter oefenen!Dankzij de analysesoftware kan de ruiter bijvoorbeeld verschillende bekkenkantelingen leren en mobiliteit in de lage rug vergroten.
De gebruiker leert om de kleine, diepe spieren rond de wervelkolom te gebruiken i.p.v. de grote oppervlakkige spieren.
De Balance Coach kan gebruik worden voor een breed scala aan trainingen waaronder: bekkenproblematiek, lage rugproblemen, controle en gevoel terugkrijgen in de onderrug, houdingscorrectie, balans, rust- en concentratieoefeningen.
Terug

Locatie

Aeres Training Centre Barneveld
Postbus 331
3770 AH BARNEVELD

Deel dit evenement

Tags

Instructeurs
Stuur e-mail